Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem více než rok po rozvodu, bydlím společně se synem (soudním rozhodnutím je v mé péči) v bytě, kde vlastní bývalá manželka spoluvlastnický podíl (zapsaný na listu vlastnictví v KU). Byt jsme kupovali do OV v době manželství a na zaplacení jsme si brali hypotéku. V současné době zbývá bance zaplatit ještě část hypot. úvěru, ale bývalá manželka odmítla podílet se na splácení hypotéky.

Rok po rozvodu jsme měli dohodu, že každý bude platit půlku a také to tak bylo. Nyní již platím celou splátku pouze já a vypadá to, že ex-manželka snad uvažuje i o tom, že bude žádat abych jí zpětně vyplatil všechny platby, které poskytla od data rozhodnutí o rozvodu.
Prosím, ptám se, zda je možné, aby si dělala nárok na spoluvlastnictví bytu, pokud úvěr již nechce splácet (podílet se). A případně jestli je povinná podílet se společně se mnou na platbách nutných k udržení bytu (v bytě bydlím pouze já a syn, ona bydlí v podnájmu s naším druhým synem). Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že máte soudem schválenou dohodu o způsobu splácení hypotéky, tak ji nejen že nelze zpětně změnit, ale plnění, která provádíte za bývalou manželku, můžete vymáhat jako bezdůvodné obohacení (upozorňuji, že můžete vymáhat max. splátky staré 2 roky, takže příliš neotálejte).
Je třeba abyste si doklady o platbách dobře uschoval, před soudem ponesete jako žalobce důkazní břemeno a budete muset prokázat, že k bezdůvodnému obohacení došlo. Na platbách spojených s bytem (voda, energie apod.) se podílet nemusí.
Skutečnost, že neprovádí platby neznamená, že její spoluvlastnické právo se oslabuje až zanikne. Tudíž z neplacení jí nezaniká právo z titulu spoluvlastnictví, ale Vám vzniká nárok na vydání bezdůvodného obohacení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.