Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jako jeden z mnoha lidí v ČR a SR jsem se stal pravděpodobně obětí podvodných aktivit, kdy mi byl v loňském roce fakturován přístup a užívání webu www.ms-2010.sk. Dle rad, které jsem načetl na různých fórech, jsem se rozhodl fakturu neuhradit. Nicméně mi dluh stále narůstá a nyní jsem obdržel email s informací, že má pohledávka byla podstoupena firmě BIB services, s.r.o., která je jeví jako agentura přes vymáhání dluhů.

V příloze jsem obdržel soubor pojmenovaný jako soudní rozkaz resp. návrh na vydání platebního rozkazu na zaplacení dlužné částky 60 EUR s přísl. podle §172 ods. 1 O.s.p. Dopis je podepsán pouze konatelem firmy BIB services p. Bérem. Nevím tedy, jestli je jedná o pravomocný soudní příkaz k uhrazení faktury a jak se mám v současné době zachovat. Podle informace kterou mám, byla na zřizovatele webu i vymahačskou společnost vydána hromadná žaloba, nicméně je velmi složité získat jakékoli aktuální informace. Prosím o radu, jak nyní postupovat. Děkuji, Radim

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte žádný právní vztah ke společnosti, na jehož základě by byla oprávněná fakturovat Vám nějaké platby, tak nejste povinen ani je hradit, ani brát ohled na písemnosti od společnosti.
Platební rozkaz musí vydat soud, v tomto případě se domnivám, že společnost se snaží Vás pouze zastrašit a proto Vám uvedené písemnosti posílá. Na platném platebním rozkazu budete mít vždy adresu soudu, který ho vydal a tam se můžete informovat na autentičnost a pravdivost.
To, že pohledávka byla odprodána vymahačské agentuře, je v dnešní době normální.
Tyto agentury a společnosti ve velkém skupují pohledávky, které někdy neexistují – nekontrolují jejich právní základ, pouze je odkoupí a vymáhají. Je to spíš taková psychologická hra. Na společnost bych doporučovala podat trestní oznámení a podnět na obchodní inspekci (buď českou, pokud mají české sídlo; nebo slovenskou).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.