Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj švagr jezdil pro firmu jejich kamionem. Začátkem dubna, při služební cestě ve Švédsku zemřel. Stalo se to o víkendu na odstavném parkovišti pro kamiony na umyvárně, kdy kamiony na silnici nesmí. Po nalezení těla a složitého určování totožnosti i příčiny úmrtí, konstatovali plicní embolii. To vše si řádně naúčtovali. Má sestra nárok na finanční kompenzaci od zaměstnavatele na převoz a zpopelnění nebo alespoň částečnou výpomoc? Zaměstnavatel to odmítl s tím, že se to stalo v době jeho osobního volna. Předem děkuji za radu i jak postupovat v případě nároku. Dana


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se domnívám, že jde o pracovní úraz, který vznikl v souvislosti s výkonem práce Vašeho švagra. Názory na tuto problematiku však nejsou ale v právní veřejnosti jednotné.
Zaměstnavatel byl donucen právními předpisy Švédska nevpustit kamion na silnici. Šlo tedy o zákonem určenou přestávku. Pokuste se tedy se zaměstnavatelem komunikovat. Pokud to již nebude možné, máte jedinou šanci, a to domáhat se odškodnění u soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.