Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel si od svého bratra půjčil auto a když s nim jel stala se dopravní nehoda, tak tedy vytáhnul zelenou kartičku od poviného ručení vypsal formulář a bylo vyřízeno. Jenže při vrácení auta mu bylo bratrem sděleno, že již půl roku toto poviné ručení neplatí a že bylo asi teda zrušeno. Vydali se tedy do pojištovny a tam jim to bylo potvrzeno, takže tedy škodu majiteli vozidla zaplatilo sdružení pojistitelů a teď tu částku vymáhají jak po mém manželovi, tak po jeho bratrovi. Kdo by tedy z nich měl tuto částklu zaplatit?

Na pojištovně řekli že si měl údajně zavolat a ověřit, zda toto poviné ručení platí, ale to mi přijde trošku divné. Přece když půjčím vozidlo, byť i nějakému známemu, tak nebude volat na mojí pojištovnu a zjištovat, zda platim nebo ne. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Tvrzení pojišťovny, že si měl ověřit, zda je vozidlo pojištěno není reálně možné, protože ve skutečnosti by pojišťovna neposkytla takové údaje cizí osobě. To znamená, že i kdyby Váš manžel na pojišťovnu volal, nic by se nedozvěděl. Každý majitel vozidla má povinnost mít povinné ručení, a Váš manžel spoléhal na skutečnost, že jeho bratr tuto zákonnou povinnost dodržel. Jen stěží mu tento postup lze klást za vinu. Povinné ručení se však zřídka vztahuje na celou škodu, která byla nehodou způsobena. Proto se domnívám, že bratr Vašeho manžela má povinnost zaplatit to, co by pojišťovna uhradila z titulu povinného ručení, a nad tuto částku by měl škodu uhradit Váš manžel – bratr Vašeho manžela má totiž právo regresu po Vašem manželovi - tedy může požadovat nahrazení jemu způsobené škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.