Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obec nám nabídla k prodeji byt do osobního vlastnictví. K ceně bytu (tu si stanovilo město s přihlédnutím ke znaleckému posudku) nám připočetla jak náklady spojené s vypracováním znaleckého posudku taky různé opravy v bytě a celém bytovém domě od roku 2006 (například oprava balkonů atd). Započetla nám tam i výměnu staré vany, kuchyňské linky, obezdění jádra nebo opravu zborcené příčky mezi pokoji. Cena za byt tak vzrostla o zhruba 65 tisíc korun.Chci se proto zeptat,zda je možno tyto opravy a výměny započítávat do ceny bytu,když by je měl hradit pronajímatel. Ještě by mě zajímalo, jakým způsobem znalec provádí posudek na dům - on nenavštěvuje jednotlivé byty, ale odhaduje to pouze podle stáří domu nebo pohledem na tento dům? Moc Vám děkuji za odpověď. Veronika


ODPOVĚĎ:
Větší opravy v domě platí jeho majitel, což je v tuto chvíli stále město. Započítat Vám takto tyto náklady je podivné a odporuje to zákonu. Město Vám však může do podpisu smlouvy jednostranně zvýšit cenu, protože se jedná o prodejce, jako každého jiného.

Pokud jde o posudek, ten už Vám započítat mohou.

Posuzování ceny nemovitosti je věcí znalce, takže je to otázka, kterou musíte směřovat na něj. Každopádně odhad hodnoty bytů v domě bez nahlédnutí do nich je ne zcela obvyklé.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.