Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Spolu s bratrem jsme zdědili malý rodinný domek po našem otci (každý má polovinu). Bratr se dostal do dluhů a nyní chce prodat svou polovinu domu (já ho bohužel vyplatit nemohu). Dům však nelze rozdělit na 2 bytové jednotky (má jeden vchod a jednu koupelnu) a není přesně vymezeno, jaká polovina je jeho.

Já nechci dům prodávat, jelikož v něm bydlí naše babička (bez věcného břemene). Může tedy svou polovinu i přesto prodat? Mohli byste mi, prosím, poradit jaké jsou mé možnosti? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Váš bratr za těchto podmínek může prodat svůj podíl na domě, nicméně je otázkou, zda by na takovouto nemovitost existoval kupec, jestliže by nabízel právě a pouze svou ideální polovinu. Za dané situace bych Vám doporučovala zřídit věcné břemeno ve prospěch babičky tak, aby v domě mohla setrvat do konce života (vzhledem k významu tohoto dokumentu bych zároveň doporučovala využít služeb notáře či právníka) a následně se pokusit celou nemovitost prodat, pokud se Vám nepodaří nalézt pro všechny výhodnější řešení. Takové věcné břemeno pak bude trvat po celou dobu života babičky bez ohledu na případné změny vlastníků nemovitosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.