Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
Už 7 let žiju v Anglii, zde platím daně, zdravotní pojištění. V Anglii je mé bydliště v domě, který jsem koupil a kde jsem také zaregistrovaný u příslušného úřadu. O zdravotní pojištění v Čechách jsem se vůbec nestaral a neplatil 7 let. Trvalé bydliště mám stále v Praze, kde se nezdržuju od roku 2003 ani nikdo mně blízký.

Poštu si na této adrese nevyzvedávám od roku 2003.
1.Je možné zrušit mé trvalé bydliště v Čechách? Jak? A kam pak bude chodit případná pošta adresovaná mně (např. upomínky od VZP).
2.Mohu/musím někde nahlásit adresu, na které se zdržuji v GB? Zdravotní pojištění nejspíš dlužím za celých 7 let. Pojišťovnu jsem zatim nekontaktoval. Jestliže ano, budu muset zaplatit vše včetně penále?
Vše chci řešit tady z GB, event. s pravníkem zde. Je vůbec možné takovou věc vyřešit na dálku? Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se rozhodl zrušit trvalý pobyt na území ČR, musíte tuto skutečnost písemně sdělit ohlašovně podle místa trvalého pobytu, tedy obecnímu úřadu. Písemně s úředně ověřeným podpisem musíte oznámit, že ukončujete pobyt na území ČR z důvodu, že se dlouhodobě zdržujete v zahraničí, kde i žijete, a proto nemáte možnost dostavit se osobně. V žádosti musíte uvést zahraniční adresu, na které se zdržuje. Do 15 dnů musíte zaslat občanský průkaz. Obecní úřad Vám pak zašle Potvrzení o občanském průkazu na zahraniční adresu.
Právo předepsat dlužné pojistné na všeobecném zdravotním pojištění se promlčuje za pět let ode dne splatnosti. Byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo k jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl. Právo vymáhat pojistné se promlčuje ve lhůtě pěti let od právní moci platebního výměru, jímž bylo vyměřeno. Zřejmě tak budete muset uhradit celý dluh, včetně sankcí. Obzvlášť, když bylo doručováno na adresu trvalého pobytu.
Většina by měla jít řešit ze zahraničí. Pokud byste si zvolil právní pomoc, vězte, že by byl povinen nastudovat zahraniční (českou) právní úpravu, což by mohlo být spojeno s nemalou odměnou. Ke zvážení tedy nechávám, zvolit si právníka či advokáta zde v České republice.
Nejprve doporučuji kontaktovat obecní úřad a dotázat se na případné informace (např. přes email). Poté kontaktujte VZP a sdělte jim všechny důležité okolnosti, zejména vaši novou adresu. Můžete se také domluvit na případném splácení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.