Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně operativního leasingu. Jde o to, že 1. leasingová společnost (pronajímatel) má s 2. společností (nájemce) uzavřenou smlouvu o operativním leasingu. Dle smlouvy je nájemce oprávněn dát vozidlo do podnájmu či ho jinou formou poskytovat do užívání třetím osobám pouze s předchozím písemným souhlasem pronajímatele.

Tento souhlas byl udělen. V této souvislosti bych se ovšem chtěla zeptat, zda může 2. společnost uzavřít s 3. společností (budoucím nájemcem) také smlouvu o operativním leasingu, když jejím předmětem podnikání není leasing? Pouze Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona? Nebo se musí uzavřít nájemní smouva? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Leasing je na základě živnostenského zákona řazen mezi volné živnosti; provozování finančního i operativního leasingu movitých věcí patří do oboru činnosti "pronájem a půjčování věcí movitých". Podle současného právního řádu stačí, aby subjekt měl oprávnění ve znění jaké uvádíte (ačkoliv obory činnosti má jiné; příslušný obor činnosti si může nechat zdarma doplnit na živnostenském úřadě), je to zastřešující pojem, pro všechny obory činnosti živnosti volné. Takže smlouva může být z hlediska oprávněnosti 3. subjektu uzavřena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.