Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám na Vás jeden dotaz ohledně osoby, která se má stát členem představenstva akciové společnosti. V roce 1997 byla tato osoba odsouzena za krádeže a porušování osobní svobody podmíněně na 14 měsíců se zkušební dobou 4 let. Od této doby něměla žádný konflikt se zákonem, žije spořádaný život a má čistý trestní rejstřík. Ná žádost vedení společnosti, ale musí ještě podepsat čestné prohlášení:
Tímto čestně prohlašuji, že
- jsem plně způsobilý/á k právním úkonům,
- splňuji podmínky provozování živnosti podle § 6 zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, a nenastala u mě skutečnost, jež je překážkou provozování živnosti dle § 8 zák.č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů,
- splňuji podmínky podle § 381 Obchodního zákoníku.
Toto prohlášení s úředně ověřeným podpisem rovněž představuje vzor podpisu, kterým se budu jako statutární orgán za společnost podepisovat.
Můj dotaz zní, zda-li tato soboba splňuje výše uvedené podmínky čestného prohlášení, nebo nikoli? Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Pokud je výpis z rejstříku trestů bez záznamu, tedy neobsahuje informaci o tomto odsouzení, došlo již k zahlazení odsouzení a podmínky provozování živnosti podle živnostenského zákona daná osoba splňuje.
§ 381 Obchodního zákoníku se vztahuje k náhradě škody v obchodněprávních vztazích. S čestným prohlášením zřejmě vůbec nesouvisí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.