Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji od 10.3.2010 jako sociální pracovnice v jednom občanském sdružení. Mám klasickou pracovní smlouvu na 0,5 úvazku na dobu určitou do 10.3.2011. Současně mám na dalšího 0,5 úvazku (20 hodin týdně) uzavřenou Dohodu o pracovní činnosti rovněž na 1 rok do 10.3.2011. Minulý týden mi ředitel oznámil, že mi bude Dohoda vypovězena pravděpodobně k poslednímu říjnu a nadále zde bude pracovat již jen na 0,5 úvazku. Zbude mi tak 0,5 - tzn. 6.000,- Kč hrubého na měsíc. Z toho si budu muset - jak jsem zjistila - doplácet zdravotní pojištění a nevím jak z těchto peněz budu žít. Proto jsem zaměstnavateli navrhla ukončení pracovního poměru dohodou, bohužel dohoda s ním není možná, trvá na tom, že pokud chci skončit úplně, mám podat výpověď. Mám proto několik otázek:

1. Pokud si odmítnu výpověď (ukončení) dohody převzít osobně a "donutím" tak zaměstnavatele poslat mi výpověď poštou a tuto výpověď si převezmu na poště až například poslední možný den pro doručení, poběží výpovědní doba 15 dní až od toho dne, kdy si výpověď vyzvednu na poště, bez ohledu na to, co bude napsáno ve výpovědi?
2. Může být podání výpovědi kvůli náhlému snížení pracovního úvazku a tedy i platu bráno jako vážný důvod? Jde mi o novou právní úpravu ohledně podpory v nezaměstnanosti, která má být snižována lidem, kteří podají výpověď bez závažného důvodu.
3. Může mi zaměstnavatel během výpovědní doby přidělovat práci neodpovídající obsahu mé pracovní smlouvy (manuální práce, úklid apod.)?
4. Má zaměstnavatel právo mě během výpovědní doby, kdy budu pracovat pouze na 0,5 úvazku, nutit, abych pracovala déle než 20 hodin týdně, tedy nařídit mi práci přesčas?
Děkuji, Brigita

ODPOVĚĎ:
Výpovědní doba začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. Neběží tedy 15 dnů od doručení výpovědi. Výpověď Vám může být předána osobně, a pokud odmítnete, bude považována za doručenou. Jako důkaz postačí svědectví některého z kolegů.

Domnívám se, že ve Vašem případě je sporné, zda se jedná o vážný důvod výpovědi. Zákon tento důvod výslovně nezmiňuje, a bude se tedy tato situace posuzovat ve správním řízení. Jinými slovy budete muset přesvědčit úřad práce, že jde o vážný důvod. Avšak vzhledem k tomu, že jste byla zaměstnána částečně na dohodu a na poloviční úvazek, o vážný důvod se zřejmě nejedná.

Během výpovědní doby Vám zaměstnavatel v žádném případě nemůže přidělovat práce neodpovídající Vašemu pracovnímu zařazení, respektive Vaší pracovní smlouvě.

Z vážných provozních důvodů může zaměstnavatel nařídit práci přesčas. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.