Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem studentkou veřejné vysoké školy. Mám povinnost platit poplatek za překročení standardní doby studia. V prvním ročníku činil za celý rok 9.000 Kč podle směrnice rektora. Podle této směrnice jsem byla povinna v dalších následujících ročnících platit za celý rok 12.000 Kč (čili 6000 Kč za semestr). Od 1.9.2010 byla vydána nová směrnice rektora, ve které je stanoveno, že za studium mám povinnost zaplatit za celý rok cca 24.000 Kč. Vztahuje se takovéto navýšení na všechny studenty - tedy včetně mě, když jsem studentem od 26.6.2009, nebo tato směrnice platí pouze pro nově nastupivší studenty, čili ty, kteří na fakultu nastoupí v roce 2010? Tedy - mohu se nějakým způsobem odvolat na předchozí směrnici rektora, která je pro mě příznivější? Děkuji za odpověď, Gábina


ODPOVĚĎ:
Veřejná vysoká škola má povinnost zveřejnit výši poplatků spojených se studiem pro příští akademický rok před termínem pro podávání přihlášek ke studiu (§ 58 odst. 6 zákona o vysokých školách). Z tohoto vyplývá, že pro tento akademický rok platí směrnice s předchozího roku. Avšak následující rok budete již platit zvýšené poplatky za studium. Výši, formu placení a splatnost poplatků určuje statut veřejné vysoké školy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.