Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před rokem jsme s přítelem koupili od jeho matky barák. Smlouvu jsme si sepsali mezi sebou a domluvili jsme se na splátkách. Každý dva roky 100.000 Kč. Bohužel na baráku je věcné břemeno dožití babičky. Nyní máme s babičkou veliké problémy. Osočuje nás, dělá naschvály a vyhrožuje, že nám otráví zvířata, jestli nebudeme dělat, co chce ona. Při podpisu smlouvy jsme měli dostat kopii smlouvy, co je vedená na katastru jako věcné břemeno na dožití. Již několikrát jsme jí psali ať nám smlouvu pošle abychom věděli na co má babička nárok, nebo nemá. Smlouvu po dvou letech ještě nezaslala. Chtěla jsem se zeptat, jestli máme právo odstoupit od smluvy a požadovat vrácení peněz, které jsme jí již zaplatili a i to co jsme sem investovali. Protože jsme dělali nějaké rekonstrukce. Děkuji, jeslti bude třeba zaslala byhc i kopii kupní smlouvy. Děkuji, Jolana


ODPOVĚĎ:
Na odstoupení od smlouvy není důvod – koupili jste dům a věděli, že na něm vázne věcné břemeno.
Kopii kupní smlouvy s věcným břemenem můžete získat i na katastru nemovitostí – v originálním znění. A tam ji získáte bez dalších problémů.
Jediné, co můžete, je prokazatelně zachytit babiččiny projevy, kterými Vám třeba vyhrožuje nebo jinak ztrpčuje život a podat návrh na soud na zrušení věcného břemene – sice byste museli babičce poskytnout náhradu (např. najít vhodný podnájem nebo zařídit umístění do domova důchodců), ale uklidnila by se situace ve Vašem domově.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.