Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V březnu roku 2010 mi zemřela matka. Zemřela v LDN, kam ji dala moje nevlastní sestra. Já a moje vlastni sestra jsme nebyly přizvané k pozůstalosti, paní notařka co to měla na starosti mi řekla, že proto, protože po matce nezůstal žádný majetek. Máma měla družstevní byt a ještě za svého života ho dala přepsat na mou nevlastní sestru, ona ale nemá darovací smlouvu a ani máma nezanechala žádnou závětˇ. Asi v roce 2006 byla na byt zaplacena anuita, kterou zaplatila máma a v současné době probíhá převod do osobného vlastníctví. Chtěla bych vědet, jestli máme nárok na podíl z toho bytu všechny tři sestry, jestli ano, tak jak bysme měli postupovat. Podotýkám, že vlastníkem bytu je SBD Pokrok, vyhledala jsem si to v katastru nemovitostí a sestra nemá ani darovací smlouvu na byt ani nebyla sepsána závěť. Proč nemůžu mít nárok na podíl z toho bytu i já, jakožto jeji dalši dcera, nehledě na to, že se domnívám, že krom toho bytu, tam byl ještě i jiný majetek. Děkuji, Bohdana


ODPOVĚĎ:
Každý člověk může za svého života naložit se svým majetkem jakkoli. Tedy i tak, že fakticky vyloučí některé neopominutelné dědice z dědictví. Vaše matka darovala členský podíl v družstvu na Vaši nevlastní sestru podle zákona. Darovací smlouvu si nikdo schovávat nemusí, proto nemáte zákonnou šanci získat určitý podíl na majetku po Vaší matce. Můžete pouze apelovat na dobré mravy své nevlastní sestry a požádat ji o určité finanční vyrovnání, které by odpovídalo dobrým mravům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.