Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám nyní ještě právo na odstupné? Ve firmě kde jsem pracoval došlo k hromadnému propouštění z důvodu ukončení provozu, všem zaměstnancům bylo vyplaceno odstupné, jenom já výpověď nedostal, naskytla se mi nabídka práce jinde. Protože mi nebyli ochotni říci co bude se mnou dále, byl jsem nucen přistoupit na dohodu podle § 49 o ukončení pracovního poměru dohodou.

Důvod odchodu zde uveden není.Důvod proč mě nedali výpověď byl ten,že v budově, kde jsem byl zaměstnán jako kuchař musejí zanechat provoz restaurace a dokud nenajdou pronájemce, sami výpověď mi nedají.(šlo o budovu Lázní III. v Karlových Varech, propuštěno bylo asi 30 zaměstnanců). Můj pracovní poměr skončil k 22 července po výběru zbytku dovolené , přičemž k ukončení provozu došlo již k 30 červnu. V zákoníku práce se píše, že v případě hromadného propouštění mají právo na odstupné i ti co v té samé době ukončili pracovní poměr dohodou. Chtěl bych se proto zeptat, zda se to týká i mého případu a zda se dá ještě dodatečně nějakým způsobem odstupné ještě získat. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
K nároku na odstupné byste musel by Vaše dohoda musela být uzavřena v době 30 dnů před tím, než došlo k hromadnému propouštění. Musel by v dohodě být uveden důvod podle § 52 písm. a) až c) zákoníku práce.
Ze zákoníku práce nevyplývá souvislost, kterou uvádíte ("v případě hromadného propouštění mají právo na odstupné i ti co v té samé době ukončili pracovní poměr dohodou") - v § 62 je pouze uvedeno, že za určitých podmínek se osoby, které ukončily pracovní poměr dohodou započítávají do počtu osob, které zákon vyžaduje k tomu, aby se o propouštění zaměstnanců dalo hovořit jako o hromadném.
Nárok na odstupné nesplňujete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.