Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče v roce 1977 koupili dřevěnou garáž stojící na pozemku Pozemkového fondu. Zaplatili za ni tenkrát 13.000 manželům, kteří si ji postavili a v té době se stěhovali. Rodiče Pozemkovému fondu řádně platili pronájem za pozemek, na kterém garáž stojí - ročně 50 kč. Od roku 1995 si ke garáži pronajali zahrádku a sepsala se nová smlouva. Tuto mohu doložit i zaplacené složenky. Od roku 2002 tento nájem platím já, jelikož garáž užívám. Rodiče garáž užívali a vylepšovali (nová  střecha, plechová vrata, zevnitř zateplení) od mých 6-ti let. Já jsem nikdy nepátrala, kdo je na katastru nemovitostí zapsán jako vlastník stavby. V červenci nám nalepili na garáž dopis z Pozemkového fondu, že bude dána do dražby. Na katastru nemovitostí je jako vlastník uveden stát, není zde ani otec, ani předchozí majitel, který ji postavil, což se mi zdá zvláštní. Garáž je celou tu dobu zakreslena v mapách. Nemohla vzniknout nějaká chyba, když se na katastru nemovitostí před lety digitalizovali zápisy? Otec mi už bohužel poradit nemůže, v lednu zemřel a my s maminkou jsme nenašly žádnou kupní smlouvu. Nevím jak to řešit. Garáž prý bude v září dána do dražby. Budeme si muset v dražbě koupit svou věc podruhé, nebo je zde i jiná cesta? Bývalý majitel, který ji rodičům prodal byl ročník 1915, podařilo se mi vypátrat  kam se odstěhoval. Nabízí se mi spekulace, že si někdo chce koupit okolní velkou parcelu a nechce mít upřeostřed ní cizí garáž. Kamila


ODPOVĚĎ:
Stavba nemusí být součástí pozemku, proto mohli Vaši rodiče garáž zakoupit a pozemek mohl vlastnit Pozemkový fond. Pokud však jde o vlastnictví garáže, je kupní smlouva účinná až zápisem v katastru nemovitostí. Pokud tedy nejsou Vaši rodiče v katastru zapsáni, nikdy se vlastníky nestali. Chyba je jak na straně prodávajícího, tak na straně kupujícího, neboť oba jsou povinni realizovat zápis v katastru nemovitostí. Domnívám se však, že Pozemkový fond ve skutečnosti garáž neprodal, jen umožnil její dlouhodobé užívání, čemuž napovídá neexistující zápis v katastru. Vzhledem k tomu, že nemůžete najít kupní smlouvy, bude nejlepší si garáž v dražbě koupit. Soudní řízení by bylo zřejmě finančně i časově mnohem náročnější, bez jistého výsledku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.