Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, budu podepisovat smlouvu s developerem o koupi domu a chci, abych měl záruku na 5 let na veškeré vady a poruchy vzniklé v té 5leté lhůtě. Mám zájem na tom, aby měl developer za vady, které vzniknou a aby za ně nesl odpovědnost a nemohl se vymlouvat na někoho jiného.  Pamatuje na toto nějaký zákon, na který se ve smlouvě mohu odkazat? Jak nejlépe toto vše formulovat ve smlouvě? Moc Vám děkuji za pomoc. Zdraví Vendelín


ODPOVĚĎ:
Zákon na toto konkrétně nepamatuje, jde však o základní zásadu, která vyplývá ze smluvního práva obecně – a to ta, že pokud s jedním subjektem uzavřete smlouvu, odpovídá pouze on, je lhostejno, zda si zvolí dalšího – typicky subdodavatele, který za něj část práce převezme.
Ve smlouvě toto není nutné uvést, avšak nic tím nepokazíte. A to např. formulací:
Prodávající odpovídá za veškeré vady předávaného bytu osobně bez ohledu na případné subdodavatele, které využil při stavbě tohoto bytu.
Rovněž doporučuji ve smlouvě stanovit lhůtu, ve které je prodávající povinen vady odstranit, a také smluvní pokutu, pokud se oprava nezrealizuje včas. Upozorňuji, že obecně platí, že smluvní pokuta nahrazuje náhradu škody, která by vznikla z takové pozdní opravy. Proto k této smluvní pokutě dodejte, že i nad tuto smluvní pokutu je prodejce povinen vyšší škodu nahradit. Jedná se o častý problém těchto prodejců, kdy sice odpovídají za vady, ale k jejich opravám jsou velice vlažní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.