Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně užívání stavby. Předělávál jsem vlastní nebytové prostory na bytové v panelovém domě (SVJ). Čerpal jsem zde hypotéku a musel jsem jít cestou stavebního povolení. Cca před měsícem jsem úspěšně prošel kolaudací. Můj dotaz je, zdali mohu oficiálně bydlet v "jiném nebytovém prostoru", když mám na něj kolaudaci jako na byt.

Chci si ponechat možnost, kdybych nemovitost prodával, aby ji mohl nový vlastník používat například i jako kanceláře. Děkuji, Dalibor

ODPOVĚĎ:
Vaši právní situaci blíže nepopisujete, ale z dotazu vyplývá, že stavební povolení bylo adresováno na "byt" a kolaudací taktéž prošel "byt". Bydlet v "jiném nebytovém prostoru" možné není (bez ohledu na skutečnost, že tento termín zákon nezná), ale hlavně to ve Vašem případě není nutné.
Pokud byste v budoucnu chtěl z bytu pro potřeby pronájmu či prodeje udělat nebytový prostor, je možné byt užívat na základě souhlasu stavebního úřadu k nebytovým účelům (viz § 1 zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor) - takže byste buď Vy sám nebo kupec si musel tento souhlas zajistit prostřednictvím rozhodnutí o změně užívání bytu.
K tomuto je třeba ale poznamenat jednu zásadní okolnost: vzhledem k tomu, že v domě máte zřízeno společenství vlastníků bytových jednotek SVJ, jehož jste předpokládám člen, nelze opomíjet, že se případný souhlas stavebního úřadu dotkne prohlášení vlastníka (§ 11 odst. 4 ve spojení s § 4 zákona o vlastnictví bytů). Předtím než byste přistupoval před stavební úřad s žádostí, doporučuji na shromáždění vlastníků zajistit usnesení o věci, která je obsahem prohlášení vlastníka (tedy o souhlasu s užíváním bytu k nebytovým účelům) s nímž vyjádří 3/4 přítomných hlasů souhlas.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.