Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych dotaz ohledně dluhů po zesnulém a následné exekuci. Pokud zesnulý za svého života měl několik půjček a tím že zesnul, měli by dluhy zaniknout. V případě že se dědicové nevzdali dědictví, připadá na ně rovným dílem splacení všech dluhů po zesnulém?

Pokud se chce ale dodatečně některý z dědiců vzdát dědictví, za předpokladu že je exekutor obeslal exekučním titulem na kterém zatím figuruje jméno zesnulého, je možné to udělat? Dědicové totiž měli mezi sebou dohodu, pouze ustní, že kdo zůstane bydlet v domě po zesnulém, ten bude platit jeho dluhy. Ústní dohoda má taktéž právní váhu? A čím se musí podložit v případě obhajoby před exekucí? Děkuji, Alexandr

ODPOVĚĎ:
Ústní dohoda je těžko průkazná a vymahatelná nevymahatelná. Podobně svědecké výpovědi jsou pouze tvrzením a v případě dohody o dluzích by případný soud (exekutor) byl velmi obezřetný rozhodnout tak, že se dluhy na základě tvrzení těch, kteří se dluhů chtějí zprostit, přisuzují pouze jednomu dědici.
Dlužník je zavázán zaplatit pouze dluhy do výše svého dědického podílu.
Dodatečné odmítnutí dědictví možné není. Pokud dědic dědictví jednou přijal (tedy ve stanovené jednoměsíční lhůtě dědictví neodmítl) a řízení o dědictví bylo skončeno (uzavřena dohoda schválená soudem nebo rozhodnuto soudem o rozdělení dědictví) je třeba, aby závazky, které zdědil, splnil. Pokud dědictví nebylo skončeno, lze exekutora vyrozumět o tom, že zůstavitel zemřel a svou pohledávku musí řešit prostřednictvím notáře, který dědictví projednává.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.