Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Když dojde k prodeji níže uvedené nemovitosti č.p. 32, zanikne bezplatné věcné břemeno: Prodávající pan Novák prodal domek č.p. 32 (jedná se o dvojdomek č.p. 32 a č.p. 29) se všemi součástmi a příslušenstvím, právy i povinnostmi kupujícímu panu Nevrlému.

Zároveň třetí osoba pan Koutný, vlastník druhé poloviny dvojdomku s č.p. 29, zřídil pro kupujícího pana Nevrlého bezplatně věcné břemeno, které spočívá v právu svodu a vypouštění odpadních vod z domu č.p. 32 do žumpy, která je ve vlastnictví třetí osoby pana Kubeše a příslušenstvím domu č.p. 29 a tím má třetí osoba vlastník č.p. 29 pan Koutný povinnost toto právo strpět. Kupující pan Nevrlý toto věcné břemeno přijal. Na vlastníka č.p. 32 pana Nevrlého je uvalena exekuce. Přejde věcné břemeno při případném prodeji na nového vlastníka domu č.p. 32? Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je nutné nejprve stanovit, o jaký druh věcného břemene se jedná. Věcné břemeno může být spjato přímo S NEMOVITOSTÍ, nebo S KONKRÉTNÍ OSOBOU.
Jestliže jde o případ, kdy je věcné břemeno navázáno na nemovitost, nemá změna v osobě vlastníka na trvání věcného břemene žádný vliv, věcné břemeno tedy trvá nadále.
Pokud by šlo o věcné břemeno navázané na konkrétní osobu, takové právo je nepřevoditelné a změnou vlastníka by zanikalo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.