Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zajímalo by mě, jestli mám nárok dozvědět se, kolika procenty jsou moji kolegové v porovnání se mnou ohodnoceni za odvedenou práci (myslím tím prémie). Například, jestli dostali do základu přidáno a jestli jsou ve výplatách odměňováni vyššími prémiemi (prémie jsou u nás nepoviná platba za práci).

Můžu si zvolit jakou formou budu pobírat příspěvek na stravu? Například, u nás v práci zaměstnavatel přispívá na stravu, které nám zajistil u firmy, která nám ho doručuje přímo do zaměstnání? Když nemám zájem o jídlo které je mi nabízeno, můžu trvat na tom aby mi byl příspěvek umožněn například ve formě stravenky využitelné v obchodech? Děkuji, Ivoš

ODPOVĚĎ:
Pokud kolegové nepracují ve státní instituci na vedoucích postech, nelze se domáhat zjištění výše jejich mezd, jelikož se odměna za práci považuje za osobní údaj, který nelze získat bez souhlasu subjektu údaje. Pokud máte odůvodněnou obavu, že ve společnosti pro kterou pracujete dochází k diskriminaci v odměňování, můžete se obrátit na inspekci práce s podnětem k prošetření. Podotýkám, že obava musí být odůvodněná.
Ke stravování - zaměstnavatel je povinen Vám umožnit se stravovat, což neznamená, že musí poskytovat stravenky či zajišťovat dodavatele stravování. Řada zaměstnavatelů přesto z těchto dvou možností vždy jednu vybere a zaměstnancům je nabídne. V jaké formě tak učiní (cateringová firma, stravenky) je věcí zaměstnavatele a zaměstnanec ji může a nemusí využít. Pokud zaměstnavatel nenabízí variantní stravování s ohledem na požadavky zaměstnance - tedy buď prostřednictvím zajištěného dodavatele nebo vydáním stravenky - nelze se domáhat toho, aby ta činil a vydával stravenky. Zaměstnavateli je možné navrhnout, aby takovou variantní formu zavedl (např. tak může učinit odborová organizace, která svou žádost podloží patřičně odůvodněným postojem většího počtu zaměstnanců).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.