Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, zda je možné započíst pohledávku, která vznikla z důvodu nezaplacení kupní ceny proti pohledávkám pronajímatele na nájemné? Smlouva o nájmu má být teprve uzavřena, její součástí by měla být právě dohoda o započtení. Kdežto pohledávka z důvodu nezaplacení kupní ceny již vznikla a je splatná.

Pohledávky jsou vzájemné (pronajímatel je zároveň kupujícím/dlužníkem z titulu kupní smlouvy a nájemce je prodávajícím/věřitelem z titulu kupní smlouvy). Lze tak učinit dohodou dle obchodního zákoníku?Může být dohoda součásti smlouvy o nájmu? Děkuji, Sylva

ODPOVĚĎ:
Podle § 581 nelze proti splatné pohledávce započíst pohledávku, která ještě není splatná. Takže dopředu to možné není. Doporučuji buď sepsat standardní smlouvu o nájmu a každý měsíc až se stane nájemné splatným provést započtení na nezaplacenou kupní cenu. Tato konstrukce ale vyžaduje důvěru stran. Anebo nechat dlužníka podepsat uznání dluhu, ať se Vám prodlouží promlčecí lhůta, toto uznání přiložit ke smlouvě o nájmu a formu nájemného uvést jako snižování uznaného dluhu a to vždy ke dni splatnosti nájemného.
S těmito smluvními dokumenty se ale stoprocentně obraťte na advokáta, bylo by riskantní sepisovat smlouvu tohoto typu bez právní pomoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.