Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Může právník ve věci právní pomoci v soudním řízení, kromě předem dohodnuté odměny (jednorázové + procentní navýšení + cestovné), ve smlouvě ještě uvést: tato odměna se dále zvyšuje o pravomocně přiznané náklady soudního řízení za právní zastoupení advokátem dle vyhl. č. 484/2000 Sb..

Tato paušální odměna dle OSŘ § 142 je určena soudem účastníku, který měl ve věci úspěch, jako náhrada nákladů potřebná k účelnému uplatňování nebo bránění práva proti účastníku, který ve věci úspěch neměl. Náhrada potom účastníkovi kryje částečně náklady řízení. Podle mne, právník neoprávněně požaduje dvojí odměnu. Děkuji, Oto

ODPOVĚĎ:
Doporučuji abyste se na svého právníka obrátil s vysvětlením této koncepce, protože standardně se postupuje buď cestou zákonných nákladů (tedy vypočítaných dne vyhlášky) nebo cestou smluvních nákladů, tedy na základě smlouvy o zastoupení. K seznání toho, že advokát požaduje dvojí uhrazení téhož nemám dostatek informací, ale může tomu tak doopravdy být.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.