Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na základě smlouvy na dílo pro firmu "A", která mě vyslala pracovat do firmy "B". Při kontrole batohu, při odchodu z práce jsem měl rozbitý zip, vrátny batoh zkontroloval a přes to že věděl o problému se zipem, nařídil mi at batúžek vložím do rentgenu. To jsem odmítnul stím, že se mi tam múžou drobnosti vysypat. Vrátný napsal hlášení a firma "B" moje "arogantní chování" klasifikovala jako hrubé porušení pracovní kázně. Za to mi teď firma "A" strhne z výplaty 3000 Kč.

Fa. "B" provozuje rentgen zavazadel nelegálně, protože nesplnila oznamovací povinnost vůči Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a nemá ani periodickou prohlídku autorizovaným servisem. Ze zákona je pak takovéto zařízení považováno za zařízení nebezpečné a domnívám se, že sem tedy nic špatného neudělal. Na tyto skutečnosti sem upozornil i firmu "A", přes to trvá na srážce z fakturace. Jak dál postupovat? Děkuji, Rudolf

ODPOVĚĎ:
Pokud máte důkazy pro nelegální provoz rentgenu firmou B můžete podat podnět zmíněnému úřadu, příp. inspekci práce.  Co se týče stržené částky ze mzdy, můžete firmu A žalovat na určení neplatnosti sankce a vrácení stržených peněz, pokud firma nebude schopná toto porušení pracovních povinností (postaru "porušení pracovní kázně") doložit (úřední záznam, svědecká výpověď, audio či videodokumentace), lze předpokládat úspěch v soudním sporu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.