Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Náš soused si namontoval na balkon kameru se záznamem, kterou má orientovánu na garáž a prostor před garáží, kde parkuje často svůj automobil. Osa kamery je natočena tak, že zabírá i část naší zahrady. To vadí nám i návštěvám, které k nám chodí. Co s tím můžeme dělat a jak se proti tomu bránit? Obrátil jsem se na úřad na ochranu osobních údajů, bohužel můj problém trvá.

Obdržel jsem odpověď z Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), že se jedná o fyzickou osobu a toto neumožňuje Úřadu uplatnit dozorovou působnost. Úřad v daném případě nemá kompetenci ke kontrole kamerového záznamu umístěného v obydlí. Důkaz nelze tímto způsobem zajistit. Policie rovněž odmítá do případu vstoupit. Co teď? Děkuji, Jeroným

ODPOVĚĎ:
Může se jednat o protiprávní zásah do osobních práv, čímž se zabývá Občanský zákoník. Jako poškozený se můžete bránit žalobou v občansko–právním řízení za porušování práv na ochrany osobnosti a narušování soukromí.
Musíte však prokázat, že natáčením vzniká záznam. Pokud se jedná o monitoring, jako bývá například v některých obchodech, pak nelze Vašeho souseda nijak potrestat a jeho jednání je považováno za adekvátní ochranu jeho majetku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.