Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kolem naší parcely s rodinným domem (jsme vlastníky 2 roky) protéká potok, na kterém je umístěna  lávka (volně ložený betonový panel na nezpevněném břehu). Tato lávka je v klidovém stavu toku 10-15cm nad hladinou. Jakmile ale zaprší nebo je obleva, lávka na sebe se stoupající  hladinou začne chytat větve a významně sníží průtok potoka, který se následně rozlije na náš  pozemek.

V této situaci se voda dere přes lávku vrchem a podemílá náš plot a při velkém vzedmutí se  dostává do suterénu domu. Povodí jsem na tuto situaci upozorňoval již několikrát (od srpna 2009 do dnes 3-mi dopisy vč. fotodokumentace, které jsem zaslal i na obec a příslušný vodoprávní úřad), ale bezvýsledně. V dopise jsem upozorňoval na snížení průtoku potoka a žádal nápravu. Na základě zákona č.  254/2001 Sb.
Dotazoval jsem se kdo je vlastníkem lávky a zda je na ni vydáno povolení - v katastru nemovitostí je  zakreslena. Vymlouvají se na peníze a na harmonogram investic a k dotazu na majetkoprávní vztahy se  vůbec nevyjádřili. Obec mi vždy řekne, že je to věcí povodí a při dotazu na vlastníka lávky mlží.
Lávka je podle mého názoru na pozemku obce (nejasné katastrální snímky - mnoho sluček).
Nyní se náš plot, který je u betonové lávky naklání a v podemílaném místě téměř levituje, což je prokazatelně škoda  způsobená vzedmutím hladiny kolem lávky. Nevím jak mám postupovat dále. Děkuji, Kvído

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste již vyzkoušel všechny právní prostředky, které bych Vám mohla doporučit, máte už jen možnost obrátit se s žalobou na soud. V takovém případě však budete potřebovat znát vlastníka lávky. Toho zjistíte na katastrálním úřadě, kde jsou povinni Vám vydat ověřený výpis z katastru nemovitostí ohledně této lávky. Poté budete jasně vědět vlastníka, a budete moci podat žalobu na náhradu škody u okresního soudu podle místa bydliště, nebo sídla vlastníka dané lávky.
Na této internetové stránce máte možnost nahlédnout přímo do katastrálních map, a dále dle katastrálního území a parcelního čísla zjistit majitele lávky sám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.