Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
1. Manželka bez mého vědomí uzavřela exklusivni zprostředkovatelskou smlouvu na dobu určitou na prodej nemovitosti, podepsala ji pouze ona, nemovitost je však ve  společném jmění manželů SJM, realitní kancelář nechce ukončit smlouvu dohodou. Potřebuji vědět, zdali je možné napadnout takto uzavřenou smlouvu, když jsem ji já nepodepsal.
2. Dále bych potřeboval sdělit, pokud by manželka převedla nemovitost pouze na moji osobu (tj. svůj podil) - tedy celá nemovitost by byla psaná v katastru pouze na moji osobu - jestli automaticky bude ukončena zprostředkovatelská smlouva, když ji podepsala pouze ona. Tj. zdali bude po právni strance smlouva ukončena tím, že manželka již nebude vlastnit žadný podíl, který se týkal předmětné nemovitosti (nemohu čekat na ukončeni smlouvy dle terminu ve zprostředkovatelské smlouvě uvedené). Děkuji za odpověď, Jaroslav


ODPOVĚĎ:
Manželé mohou běžnou správu majetku náležejícího do SJM činit samostatně. Domnívám se, že výběr zprostředkovatelské společnosti a podepsání smlouvy s ní patří do běžné správy. Manželka učinila tento úkon za Vás oba, neboť majetek v SJM je vlastněn celý oběma manžely, přičemž každý z nich je omezen právy toho druhého.  Smlouva musí být tedy dodržena. Převod jejího podílu na Vás Vaši situaci tedy neřeší. Je tedy pouze naděje, že firma nebude schopna sehnat vhodného kupce. V těchto smlouvám se často objevuje ustanovení, že daná osoba musí využít zprostředkování touto společností, a to i když k tomu tato firma nijak nepřispěla. Pak byste museli platit poplatek v každém případě.
Pokud jde o převod na Vás, umím si představit situaci, kdy se tento majetek převede do Vašeho výlučného vlastnictví s tím, že budete tvrdit, že dále nemáte zájem o prodej, a tedy o zprostředkování. Tuto situaci však zvolte pouze v případě, že budete mít dojem, že tato skutečnost nebude ze strany této firmy ověřována. V opačném případě budete muset platit poplatek za zprostředkování.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.