Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ukončila jsem pracovní poměr k datu 31.5.2010 na základě skončení pracovní smlouvy. Za celkem 9 měsíců zaměstnání mi zaměstnavatel neumožnil čerpat dovolenou s tím, že ji později proplatí. Nestalo se tak ani po ukončení pracovního poměru ani po písemné žádosti, kterou jsem mu doporučeně odeslala. Jak mám tedy dále postupovat? Může dojít k promlčení nároku na takto neproplacenou dovolenou? Děkuji, Patricie


ODPOVĚĎ:
Právo na proplacení dovolené se promlčuje v obecné promlčecí době, která je tříletá a začíná od doby, kdy mohlo být právo vykonáno poprvé (tzn. poprvé uplatněno u soudu – v tomto případě dnem skončení pracovního poměru nebo uplynutím dohodnuté lhůty po skončení pracovního poměru).

Doporučuji zbytečně nečekat, zaměstnavatele upozornit na nárok a možnost podání návrhu na vydání platebního rozkazu a upozornit na výši soudních výloh. Nebude-li se ani tak nic dít, podat návrh na vydání platebního rozkazu k soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.