Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Já osobně jsem 16 let žila ve společné domácnosti s mužem, který nebyl mým manželem, ani jsme neměli uzavřené partnerství. Platil si penzijní pojištění, které skončilo 3.3.2012, kde jsme uvedena jako osoba, která pro případ úmrtí má peníze dostat. Partner se se svou rodinou nestýkal, rodina o něj ani nejevila zájem a jedinou rodinou jsem byla já.

Objednala jsem a zaplatila pohřeb, ale úmrtní list nedostanu, jelikož nemám žádný příbuzenský vztah. Na matrice mi bylo sděleno, že jej dostat nemohu a že jej pošlou tomu, kdo si o něj požádá. Potřebuji jej na různých úřadech, když chci odhlásit odpady atd. Také pro uplatnění penzijního spoření. Jak mám dále postupovat, je třeba tento nárok uplatnit u dědičského řízení. Partner zemřel 16.3.2012. Děkují Elena.

ODPOVĚĎ:
Způsobů jak získat úmrtní list Vašeho partnera (či jiný doklad o úmrtí) je hned několik:
1/ Dle § 25/1 matričního zákona vydá matriční úřad matriční doklad (kterým je dle § 4/2 matričního zákona mimo jiné i úmrtní list) fyzické osobě, která prokáže, že je to nezbytné pro uplatnění jejích práv před orgány státu nebo před orgány územních samosprávných celků. Pokud se Vám tedy podaří matričnímu úřadu prokázat, že úmrtní list svého partnera potřebujete např. pro doložení úmrtí na některém z úřadů, měl by Vám být úmrtní list Vašeho partnera vydán (při jednání s matričním úřadem Vám doporučuji poukázat na shora uvedenou zákonnou úpravu).
2/ Úmrtní list (resp. jeho kopii) byste mohla získat rovněž nahlédnutím do spisu v dědickém řízení. Dle § 82/2 matričního zákona zašle matriční úřad soudu (příslušnému k projednání dědictví) úmrtní list. Pokud bylo matričnímu úřadu známo, že jste svému partnerovi vypravila pohřeb, byl povinen tuto skutečnost uvést v poznámce úmrtního listu.
V současné chvíli Vám lze proto doporučit navštívit místně příslušný okresní soud a informovat se zde, zda bylo již zahájeno dědické řízení. Pokud nikoli (např. protože matriční úřad soudu dosud nezaslal úmrtní list), můžete jeho zahájení iniciovat sama.
Dle § 175a/2 občanského soudního řádu zahájí soud dědické řízení, jakmile se dozví, že někdo zemřel. Na podatelně soudu proto můžete do protokolu podat návrh na zahájení dědického řízení. Pokud dědické řízení již zahájeno bylo, jste (jakožto pravděpodobná dědička a tedy účastnice dědického řízení) oprávněna nahlížet do soudního spisu, popř. si z něho pořizovat kopie (zde tedy můžete opět získat kopii úmrtního listu).
3/ Určitý typ dokladu o úmrtí Vašeho partnera můžete získat rovněž pořízením kopie příslušné části jeho zdravotnické dokumentace. V této souvislosti se můžete obrátit na zdravotnické zařízení, kde byla provedena prohlídka těla Vašeho partnera (popř. pitva) a s poukazem na § 67ba/3 zákona o péči o zdraví lidu (resp. od 1. 4. 2012 na § 33/4 zákona o zdravotních službách) se můžete (jakožto jeho blízká osoba) domáhat zpřístupnění zdravotnické dokumentace (resp. pořízení kopie její příslušné části, zejména se jedná o list o prohlídce zemřelého, který by však měl být zaslán rovněž matričnímu úřadu, popř. pitevní protokol).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.