Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žiji v domě se třemi bytovými jednotkami. V katastru nemovitostí je na LV zapsán rodinný dům se třemi bytovými jednotkami. V části "vlastnické právo" tohoto LV jsou uvedeni majitelé jednotlivých bytových jednotek a jejich příslušné podíly na domě dle podlahové plochy jednotek. Na dalších třech LV jsou zapsány postupně tři bytové jednotky a v části "vlastnické právo" každého LV je uveden vždy pouze majitel konkrétní bytové jednotky. Na dalších LV jsou pak zapsány pozemky (zahrada, parkovací stání) formou ideální části pozemku např. ideální třetina.
Nyní bych rád prodal svoji bytovou jednotku a příslušné spoluvlastnické podíly na společných částech domu a pozemcích. Chtěl bych se s Vámi poradit, zda v tomto případě vzniká zákonné předkupní právo ostatních spolumajitelů při prodeji mojí bytové jednotky a mého podílu na společných částech domu a na pozemcích?
Marián


ODPOVĚĎ:
Pokud je v katastru nemovitostí zapsán dům s bytovými jednotkami, vlastníte jednu bytovou jednotku a při prodeji nemají Vaši sousedé zákonné předkupní právo.

Zákonné předkupní právo mají spoluvlastníci k podílu ostatních spoluvlastníků na společné nemovitosti. V takovém případě vlastní každý spoluvlastník ideální podíl na nemovitosti a žádný z nich si nemůže činit nárok na konkrétní část dané nemovitosti. Ve Vašem případě je však v katastru nemovitostí jasně dům rozčleněn na bytové jednotky a vymezeno vlastnictví ke konkrétní jednotce. Je však možné, aby v rámci každé bytové jednotky existovaly spoluvlastnické podíly.
Je také možné založit předkupní právo smlouvou. To pak může platit mezi jednotlivými stranami smlouvy jakožto vzájemný závazek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.