Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Společně s manželkou jsme sepsali kupní smlouvu na prodej nemovitosti. Podpisy na smlouvě jsou ověřené na obecním úřadu. Prodávající Jan a Zuzana Mihókovi a kupující Martin Chytil dne 12.11.2010. Kupní cena 1.700 000,- Kč. Uhrazeno bylo 1.370 000,-Kč z Hypotečního úvěru a dne 14.1.2011 100.000,-Kč.

Přes mnohé urgence nebyla částka ve výši 230.000,-Kč doplacena. Nemovitost jsme na katastru nepřepsali,ale má povolen vklad pro HB. Hypoteční úvěr neplatí, na domě má nájemce, má již odpojen plyn i elektřinu. Jak máme postupovat? Má právo nakládat s nemovitostí kupec nebo my? Je kupní smlouva platná, když nezaplatil celou kupní cenu? Umístil tam nájemce, od kterých bere nájem, ale nic neplatí. Navíc jsou to nepřízpusobiví obyvatelé a starostka obce se obrací na nás, jakožto majitele zapsané na katastru nemovitostí. Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
U nemovitostí je pro vznik vlastnického práva rozhodující zápis, tedy vklad věcného práva do katastru nemovitostí (KN), a to s účinky od doručení návrhu na vklad (§133 obč. zák. ve spojení s ostatními katastrálními předpisy). Samotná kupní smlouva tak převod nezpůsobuje, pouze zavazuje strany smlouvy k dalším úkonům. Pokud tedy v katastru nemovitostí není kupující zapsán, jste stále vlastníky nemovitosti (a z toho vám také plynou vlastnická oprávnění).
Nezaplacení celé kupní ceny nezpůsobuje zánik nebo neplatnost smlouvy.
Ohledně nedoplatku kupní ceny je důležitý obsah kupní smlouvy (zejména lhůta k zaplacení ceny). Pokud nebylo včas a řádně zaplaceno, dostává se kupující do prodlení (§517 obč. zák.). Věřitel (prodávající) ho může vyzvat (nejlépe písemně) k plnění v dostatečně přiměřené lhůtě; pokud by k úhradě nedošlo, má právo od smlouvy odstoupit.
Ve většině případů musí být pronajímatel nemovitosti i jejím vlastníkem; jinak jen za splnění určitých podmínek. Navíc pokud kupující vybírá nájemné, činí tak bez jakéhokoliv právního důvodu a vzniká mu bezdůvodné obohacení. To je však již věcí pronajímatele (kupujícího) a nájemců.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.