Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelem jsem před 1,5rokem uzavřela úvěr ze stavebního spoření na koupi bytu, každý vlastníme 1/2 bytu. Letos jsem dostala od rodičů větší finanční pomoc a oba úvěry mám tím pádem možnost doplatit, jelikož to jsou peníze od mých rodičů, ráda bych byt přepsala pouze na mou osobu. Nejsme sezdaní ani spolu nemáme společné trvalé bydliště, ale žijeme spolu ve společné domáctnosti víc než 7 let. Jaká je možnost převodu bytu na mou osobu, je to pouze kupní smlouva? Musíme dělat znovu odhad a platit daň z převodu? Děkuji, Věrka


ODPOVĚĎ:
Pokud budete chtít byt převézt formou kupní smlouvy, budete muset dělat odhad a platit daň z převodu nemovitosti. Pokud se rozhodnete, že byt převedete formou darování, a následné finanční  vypořádání necháte na Vás - mimosmluvně, nebudete platit ani daň z převodu nemovitostí, ani darovací daň a tudíž nebudete muset dělat odhad.
Jste totiž blízké osoby, které spolu žijí více než jeden rok ve společné domácnosti – proto jste od darovací daně osvobozeni. Podotýkám, že společná domácnost se prokazuje různě, podle praxe jednotlivých finančních úřadů např. čestným prohlášením.
Trvalé bydliště není v žádném případě podmínkou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.