Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, prosím o radu. Před dvěma roky jsem se se synem nastěhovala do městského bytu s  předplaceným nájmem. Podepsala jsem smlouvu ještě za svobodna a měsíc po uzavření smlouvy jsem se vdala a byla u správce bytu změnit údaje ve smlouvě. Manžel měl již za svobodna na sebe napsán družstevní byt ve kterém má doživotní užíváná jeho matka. Ta tam žije s druhem. Tudíž je to byt, na který nemám sňatkem žádný nárok, jelikož ho nabyl mimo manželství. Teď mi město dává výpověď z nájmu z důvodu, že manžel vlastní byt, ten zde nemá trvalý pobyt,  je tu hlášen pouze na služby, trvale je hlášen u matky. Mohou mi výpověď dát a vystěhovat mě i s dvěma dětmi? Bohdana


ODPOVĚĎ:
V případě, že má nájemce dva nebo více bytů, může pronajímatel dát nájemci výpověď i bez přivolení soudu. Ale v případech, kdy nelze po nájemci spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt to nelze.  Domnívám se, že na Váš případ se právě vztahuje ta výjimka, kdy po Vás nelze spravedlivě požadovat, abyste užívali pouze ten jeden byt. Jediná obrana je však podat urychleně žalobu k soudu na nesouhlas s výpovědí, kde předložíte výpis z katastru s uvedením věcných břemen, které k danému manželovu bytu váznou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.