Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Lze pracovní neschopnost (řekněme třítýdenní) ukončit, nastoupit do práce a vzápětí, pokud se člověku udělá špatně, jít opět marodit? Za standardních podmínek, jako by člověk nastoupil na novou pracovní neschopnost?

Jaké právní a finanční důsledky to pro zaměstnance má (neplacení prvních dnů, opět pozvolný nárůst nemocenské, zkrácení celkové doby marodění? Děkuji, Hanuš

ODPOVĚĎ:
Na pracovní neschopnost samozřejmě lze nastoupit opakovaně. Pokud pracovní neschopnost ukončíte a například po několika dnech na ni znovu nastoupíte, bude ve všech směrech posuzována jako nová pracovní neschopnost. To znamená, že první tři dny budou neplacené, od 4. do 21. dne nemoci Vám bude nemocenskou vyplácet zaměstnavatel a od 22. dne okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě Vašeho bydliště. Co se týče délky nemocenské, tak maximální podpůrčí doba - tedy doba, po kterou máte nárok na nemocenskou - činí 380 kalendářních dní. Do této podpůrčí doby se započítávají i doby předchozích pracovních neschopností spadajících do období 380 kalendářních dnů před vznikem současné pracovní neschopnosti. Pro nárok na čerpání další plné podpůrčí doby je zapotřebí odpracovat alespoň 190 kalendářních dní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.