Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je jedna parcela, která má tři spoluvlastníky z nichž každý vlastní jednu třetinu. Když chci koupit od jednoho spolumajitele jeho třetinový podíl na daný pozemek, musí v tomto případě souhlasit s prodejem jeho podílu i ostatní spolumajitelé? Nebo stačí kupní smlouva jen mezi mnou a daným spolumajitelem, kde budu podepsaný já a daný spolumajitel?

Nebo je nějaká zákonná povinnost, kdy by se rozhodovalo podle výše nabídnuté částky za podíl? Děkuji, Ignác

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastník má zákonnou povinnost nabídnout podíl, který chce prodat, k odkoupení ostatním nejdříve spoluvlastníkům (s výjimkou situace, že osoba kupujícího je osobou blízkou spoluvlastníku ve smyslu § 116 a §117 občanského zákoníku).
Pokud nejste osobou blízkou, doporučuji Vám pro Vaši vlastní ochranu, ke kupní smlouvě mít připojené jako písemné přílohy vyslovení nezájmu ostatních spoluvlastníků odkoupit spoluvlastnický podíl.
Prodeji nelze zabránit tím, že by spoluvlastníci přehlasovali spoluvlastníka, který chce svůj podíl prodat, a uložilu mu neprodávat svůj podíl. Prodej se podle současné soudní judikatury nepodřazuje pod pojem "hospodaření s věcí". Prodeji 3. osobě lze zabránit pouze odkoupením podílu spoluvlastníka, který jej chce prodat (či jinak převést na 3. osobu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.