Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlíme v nájemním bytě, kde topíme kamny na plyn - WAF. Jsou stará a nefunguje zapalování. Máme nárok na výměnu ze strany pronajímatele? Dříve se počítalo vybavení bytu podle §10 (ve vlastnictví pronajímatele) platí toto ještě dnes? V zákoně to nemohu najít. Děkuji za odpověď Ilona

ODPOVĚĎ:
Jednoznačná odpověď na Váš dotaz závisí na tom, zda je stav kamen natolik špatný, že Vám znemožňuje užívání bytu a zároveň není možné tuto závadu odstranit opravou či zda by eventuální oprava přinesla zlepšení situace:
1/ V případě, že kamna již opravit nelze, je možné na pronajímateli požadovat jejich výměnu. Dle § 664 Občanského zákoníku (č. 40/1964 Sb.) je pronajímatel povinen přenechat pronajatou věc nájemci ve stavu způsobilém smluvenému užívání a v tomto stavu ji svým nákladem udržovat; ve vztahu k nájmu bytů pak § 687 Občanského zákoníku obdobně stanoví, že pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání a zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu. V případě, že nefunkčnost kamen Vám dle Vašeho názoru znemožňuje plný a nerušený výkon nájemních práv, je dle § 692 Občanského zákoníku nutné pronajímatele na tuto skutečnost bez zbytečného odkladu upozornit a umožnit mu provedení příslušných oprav. V opačném případě nájemce odpovídá za případně vzniklou škodu. V případě, že pronajímatel by z jakéhokoli důvodu na Vaši výzvu nereagoval, jste dle § 691 Občanského zákoníku oprávněna provést v nezbytné míře příslušné práce na vlastní účet. Na tento záměr jste však povinna pronajímatele předem upozornit. Následně máte právo požadovat od pronajímatele náhradu účelně vynaložených nákladů a to nejpozději do 6 měsíců od provedení prací.
2/ V případě, že ke zlepšení situace by vedla pouze oprava kamen, bude se jednat o tzv. drobnou opravu v bytě, související s jeho užíváním, kterou dle § 687 Občanského zákoníku hradí naopak nájemce. Pojem drobných oprav v bytě je definován v § 5 nařízení vlády č. 258/1995 Sb., který v odstavci 3 ve vztahu k vytápěcím zařízením stanoví:
… U zařízení pro vytápění se za drobné opravy považují opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu, kotlů etážového topení na pevná, kapalná a plynná paliva, včetně uzavíracích a regulačních armatur a ovládacích termostatů etážového topení; nepovažují se však za ně opravy radiátorů a rozvodů ústředního vytápění.
Pro vyřešení Vaší otázky je tedy nutné vyhodnotit, jaký je skutečný technický stav kamen a jak rozsáhlý zákrok je nezbytné učinit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.