Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Otec je 40 let alkoholik, zjistil, že má alzheimera, je zmatený, cokoliv vyřídit potřebuje vše několikrát vysvětlit. Po požití alkoholu se chová nevypočitatelně, někdy je agresivní, vyhrožuje rodině zabitím. Jindy se chová jako naprosto zdravý člověk.

Začal urychleně prodávat dům po rodičích, utratil za rok přes 130 000 Kč z ukončeného spoření, prý neví kde ty peníze jsou, bohužel je i spoluvlastníkem bytu ve kterém žijeme - otec, matka , syn. Jak je možné, že člověk s alzheimerovou demencí může prodávat domy a brát si půjčky? Jak tuto situaci máme řešit? Jaký zvolit postup? O své nemoci věděl i při prodeji domu. Je smlouva platná? Je legální aby člověk s demencí uzavíral kupní smlouvu? Petr

ODPOVĚĎ:
Obecně řečeno je přípustné, aby i takto postižený člověk uzavíral smlouvy, bral si půjčky apod.
Ve vašem případě je však možné, abyste se domáhali neplatnosti takto uzavřených smluv. Dle § 38/2 Občanského zákoníku je neplatný právní úkon (zde tedy uzavření smlouvy) osoby jednající v duševní poruše, která ji činí k tomuto právnímu úkonu neschopnou. Pokud tedy podáte žalobu na určení neplatnosti smlouvy k soudu, budete muset prokázat, že Váš otec v době uzavírání předmětných smluv jednal v duševní poruše, jejíž intenzita byla taková, že jej činila neschopným pro tento právní úkon. K tomuto je samozřejmě nejvhodnější nechat si vypracovat znalecký posudek z oboru psychiatrie, popř. si opatřit další důkazy (lékařské zprávy, svědecké výpovědi apod.).
Druhým krokem, který je nutné co nejdříve učinit, je podání žaloby k soudu, v níž se budete dožadovat zbavení Vašeho otce způsobilosti k právním úkonům či alespoň omezení jeho způsobilosti k právním úkonům. Můžete se především domáhat toho, aby byl Váš otec zbaven způsobilosti k nakládání s penězi a v dispozici s movitým či nemovitým majetkem (lze rovněž omezit nad určitou částku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.