Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dostala jsem od své babičky pozemek - zahrada. Neoficiální přístup na tuto zahradu existuje, ale oficiálně je na tento pozemek vstup pouze "letecky". Ze dvou stran sousedí zahrady rodinných domů, z třetí strany je zahrada jeslí - majitelem je město, není možno dojezdu autem) a ze 4 strany je momentálně jediný přístup k zahradě autem - jedná se o pozemek, který byl údajně dřív města, ale to ho prodalo (prý bez vědomí mé babičky - nedala žádný souhlas k tomuto prodeji) sdružení doktorů Poliklinika s.r.o.

Na tomto pozemku mají lékaři parkoviště. Babička má papír od lékařů, že můžeme přes tento pozemek vstupovat, ale nemůžeme se k pozemku dostat po jejich pozemku autem (sdružení dalo na parkoviště bránu na čipové karty, která nám znemožňuje vjet na jejich pozemek autem).  Je nějaká právní cesta, abychom mohli vydobít břemeno na chůzi i na jízdu autem přes toto parkoviště? Je přece chyba města, že náš pozemek nechala. Dalo by se s  tímto něco udělat? Děkuji, Klára

ODPOVĚĎ:
V každém případě se pokuste o dohodu se zmíněnými vlastníky pozemku tak, aby Vám za určitou úplatu umožnili přístup na Váš pozemek. Pokud nebudou souhlasit, musíte se s žalobou obrátit na soud, který s největší pravděpodobností vyhrajete, a získáte tak právo jízdy přes jejich pozemek. Je však jisté, že ani soud toto věcné břemeno neschválí bez úplaty.
Dnes se již těžko doberete pravdy, zda město postupovalo správně, a zda mělo s Vaší babičkou jednat při prodeji pozemku.
Noví majitelé jsou však v tuto dobu vlastníci pozemku, a nemají důvod, ani zákonnou povinnost umožnit Vám věcné břemeno jízdy bezúplatně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.