Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na základě objednávky měly v červnu proběhnout stavební práce, které měly být ukončeny počátkem srpna 2010. Bohužel byly vykonány špatně, proto došlo k dohodě o odstranění konstrukce (lešení), kde mimo jiné bylo zmíněno termín dokončení bouraček a i penále. Bohužel dnes jsou to již téměř 2 měsíce, kdy nedošlo jak k odstranění, tak i dokončení dané kostrukce. Dodavateli byla dokonce na počátku prací poskytnuta záloha. Již mu byly zasláni všechny 3 upomínky.
Dodavatel nereaguje. Jak tedy postupovat dál? Je potřeba mu ještě poslat oznámení o odstoupení daných prací a vyčíslit mu zároveň jak penále, úrok z prodlení, tak i jinou částku? V upomínkových dopisech byly pouze zmínky o dokončení prací, ne o penalizačních částkách. Bylo by na škodu, kdyby v závěrečném dopise byl popřípadě uveden špatný úrok z prodlení (špatné vyčíslení)? Děkuji za pomoc. Leopold


ODPOVĚĎ:
Odstoupení od smlouvy je jednostranný úkon, který znamená, že smlouva zaniká od počátku.
Případné penále – neboli smluvní pokuty se neruší.  Domnívám se, že v tomto případě došlo k dohodě o ukončení prací – mezi oběma stranami. To ale na věci nic nemění. Smlouva byla ukončena, byla poskytnuta dostatečná lhůta k nápravě a zaplacení.
Omyl ve vyčíslení úroků nevadí, pokud je zřejmé, co jste požadovali. Doporučuji však rychle provést opravu. Pokud jde o upomínky, jejich placení zřejmě vyplývá ze smlouvy, takže jejich písemné upozornění zřejmě není potřeba. To by neplatilo, pokud jste se ve smlouvě domluvili jinak.
V tuto chvíli doporučuji zaslat firmě dopis, který shrne všechny Vaše požadavky. Pokud by nedošlo k dohodě, máte jedinou možnost, a to obrátit se s žalobou na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.