Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Synovec žil od března 2011 s družkou a jejími dvěma nezletilými dcerami (k nimž nemá vyživovací povinnost) ve společné domácnosti (od prosince 2011 u něho měly zřízeno trvalé bydliště, jediným majitelem nemovitosti je on). V dubnu 2012 tyto od něho náhle bez předchozího upozornění odešly.

Družka mu navíc před odchodem odcizila finanční hotovost vyšší než 10.000 Kč, na tuto skutečnost synovec přišel až po jejím odchodu – podáno trestní oznámení pro krádež, v současné době v řešení. Jejich movitý majetek u něho zůstal. Synovec na městském úřadě na konci dubna 2012 podnikl kroky ke zrušení trvalého bydliště družky a jejích dcer. Družka nekomunikuje a místo jejího současného pobytu je synovci známo pouze z doslechu (ve stylu „je někde v Novém Jičíně“). Existuje možnost, jak se korektně zbavit majetku družky a jejích dcer, aby nedošlo k nějakým právním problémům? Synovec zmíněný majetek nechce nijak využívat a neví, jak s ním naložit. Dohoda s družkou se nejeví jako reálná. Děkuji, Eduard

ODPOVĚĎ:
Movitý majetek, který dotyčná v bytě Vašeho synovce zanechala, by mohl být vnímán jako tzv. věc opuštěná. Takovéto mají být odevzdány obci, není-li jejich vlastník znám. Doporučuji se proto v prvé řadě obrátit na městský úřad s požadavkem převzetí těchto věcí. Pokud by tomuto návrhu nebylo vyhověno, lze se dále obrátit na soudy. V prvé řadě je možné podat návrh na zajištění majetku obviněného u soudu, u kterého je vedeno trestní řízení zahájené trestním oznámením Vašeho synovce, a to pro účely zajištění nároku poškozeného. Movité věci by pak byly uloženy u soudu. Nebude-li tomuto návrhu vyhověno, zkuste se obrátit s návrhem na přijetí movitého majetku do úschovy u soudu, jelikož jej z důvodu neznámého pobytu není možné vrátit jeho vlastníku. Soud o možnosti této úschovy rozhodne usnesením. Pokud jsou ovšem s touto úschovou spojeny náklady, lze očekávat, že soud rozhodne o tom, že Váš synovec musí nejprve složit přiměřenou zálohu. Uschovat je možné dále pouze některé movité věci; nelze-li věc (např. kvůli velikosti atd.) uložit, soud návrhu nevyhoví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.