Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Za používání internetu v práci - porušení vnitřního předpisu, mi bylo uděleno upozornění na porušení pracovních povinností závažným způsobem - sledovala jsem na internetu možnost přihlášení se ke studiu dálkovým způsobem. Toto však údajně není v mé pracovní náplni, kterou jsem od zaměstnavatele nikdy neobdržela.

Výtku jsem přijala. V této souvislosti mi byl odebrán ode dne předání upozornění osobní příplatek bez udání délky doby odebrání s vysvětlením: "Pokud budete posléze dosahovat dlouhodobě velmi dobrých nebo vynikajících pracovních výsledků, může Vám být přiznán nový osobní příplatek." Můj dotaz zní - je možné v souladu s právní normou takto postupovat - odebrání osobního příplatku (vím, že není nárokový, a porušila jsem vnitřní předpis), aniž by bylo uvedeno, po jakou dobu bude příplatek odebrán a podmínit nové přiznání takovouto podmínkou? Za celou svou 16,5 roku trvající pracovní činnost u tohoto podniku jsem neobdržela ani jednou výtku za špatně odvedenou práci. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Osobní příplatek sice není nároková složka platu, jakmile je ale přiznán, tak se jedná o nárokovou složku a stejně tak jak zaměstnanec jeho přiznání dosáhl dlouhodobou prací - § 131 zákoníku práce, je jeho odebrání možné pouze dlouhodobým porušováním pracovních povinností.
Dle mého názoru Vám byl osobní příplatek odebrán neoprávněně, a to ať už Vám vytknuté jednání bylo v rozporu s obsahem práce či nikoliv, jelikož došlo k porušení zásady uvedené v § 13 odst. 2 písm f) zákoníku práce.
Můžete vyrozumět zaměstnavatele o Vaší vůli se bránit jeho jednání a nebo rovnou podat žalobu na soud na určení neplatnosti rozhodnutí zaměstnavatele, neplatnosti nového platebního výměru a na vydání neoprávněně zadržované složky platu v plné výši ode dne, kdy Vám byl odňat.

  • Poznámka: § 13 Zákoníku práce zrušen od 1.1.2012
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.