Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou bytového domu a podepsala jsem dohodu o ukončení nájmu k 30.11.2011 s poněkud problémovým nájemníkem. Při předávání bytu jsem zjistila, že byt není vyklizený, jsou v něm stavební úpravy, na které nemá nájemník žádné písemné povolení ani od bývalých majitelů.

Např. různé příčky, přetažené rozvody vody a odpadů, v dětském pokoji plynový kotel zabudovaný do skříně. Odmítla jsem byt v takovém stavu převzít, protože bych ho nemohla dál pronajmout a trvala jsem na vyklizení a uvedení do původního stavu. Nájemník to odmítl, řekl že mi pošle klíče poštou a hotovo. Chtěla bych vědět, jestli mám právo na tyto požadavky a jesli musí nájemník platit i dál nájemné, dokud byt neuvede do původního stavu. Poštu nepřebírá, nekomunikuje. Děkuji, Miluše

ODPOVĚĎ:
Bez povolení pronajímatele nemá nájemník právo byt stavebně ani jinak upravovat (§ 667 občanského zákoníku), po ukončení smlouvy je nájemník povinen věc uvést v předešlý stav (§ 667 odst. 2).
Nájemní smlouva je ukončená, nyní se můžete pouze soudit o to, kdy nájemník zajistí vyklizení bytu a uvedení v předešlý stav. Nejsnazší cestou je provést uvedení v předešlý stav na Vaše náklady a vymáhat je soudně po nájemníkovi (samozřejmě všechny úpravy, které nájemník provedl řádně zadokumentovat jako budoucí důkazy pro soud) nebo podat žalobu na určení povinnosti nájemníka byt uvést do předešlého stavu do určité doby s tím, že jinak budou opravy provedeny na jeho náklady a ty vymáhány spolu s ušlým ziskem z nájemného po nájemníkovi. Zvažte jak solventní bývalý nájemník je, protože druhý způsob povede k vyšším nákladům, které Vám nikdy fakticky nemusí být zaplaceny (pokud je bývalý nájemník nemajetný).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.