Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jedná se o Společenství vlastníků bytových jednotek SVJ - dva vchody. Chystá se oprava jedné boční stěny (druhá je "přilepena" na další dům). Vchod, který nemá tuto volnou stěnu odmítá opravu hradit a vůbec se podílet i na hlasování a jakýchkoliv diskuzí o této opravě. Prý se jich to netýká.

Dle mého názoru se jedná o společnou část domu. Jsme jedno společenství, máme jeden bankovní účet atd. (jen položky na účtu od správce jsou rozděleny ). Jinak podíl na domě je stanoven dle plochy cca 40:60). Každý vchod si ale uvnitř domu hospodaří sám a opravuje na svoje náklady. Jak je to tedy s opravami povrchového pláště domu (střecha, stěny a td.). Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Jedno společenství de facto znamená společnou péči o celý spravovaný majetek.
Pokud stanovy tento případ konkrétněji neřeší, tak by se členové společenství bez výhrad měli podílet na opravách povrchových částí domu stejnoměrně (tedy nezáleží, jaký vchod má kterou boční stěnu).
Můžete zvážit rozdělení SVJ z jednoho na dvě - podmínkou je, aby každý vchod by samostatný dům (tj. aby dva vchody nebyly pouze dvěmi vstupy do domu jednoho čísla popisného) a byl dodržen minimální počet vlastníků jednotek podle § 9 odst. 3 zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.