Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel měl před 7 lety těžký pracovní úraz. Jeho zdravotní stav se stále zhoršuje, neboť má poškozenou míchu, kterou pojišťovna nechce uznat jako přímou souvislost s pracovním úrazem. Když jsme požádali o vyplacení trvalých následků, tak je pojišťovna odmítla vyplatit.

Až nyní jsme zjistili, že zaměstnavatel měl k tomuto úrazu zavolat policii, neboť tento úraz mu způsobila jiná osoba nedbalostí a tento měl být šetřen. Člověk, který úraz způsobil, se měl finančně podílet na újmě na zdraví, kterou svou nedbalostí manželovi způsobil. Dá se s tím ještě něco dělat, či je celá věc promlčená? Děkuji, Zita

ODPOVĚĎ:
Podle § 106 občanského zákoníku se právo na náhradu škody se promlčí za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Takže promlčení začalo běžet až v okamžiku, kdy jste zjistili, kdo je odpovědný za škodu (povědomí o škodě a povědomí o tom, kdo za ni odpovídá jsou dvě podmínky, které musí být splněné zároveň). Na tomto argumentu bych stavěla žalobu na náhradu škody. Pokud nemáte důkazy o odpovědnosti daného člověka, podejte trestní oznámení, jelikož zákon požaduje, aby daný škůdce nebyl pouze původcem škody, ale aby za ni odpovídal (odpovědnost by mohla být vyloučena - př. jednání v nutné obraně či krajní nouzi apod.). Takže před tím, než budete investovat do žaloby, je třeba mít všechny podklady.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.