Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Teprve nedávno jsem se dozvěděla o pozemku po tetě a strýci, kde jsem já jediný dědic. Žádala jsem o znovuotevření dědictví, byla mě však vrácena pouze polovina po strýci (zemřel v roce 1983). Druhá polovina po tetě (zemřela v roce 1953) ale ne, s odůvodněním, že jde o konfiskát, o který se mělo žádat jen do roku 2001.

V roce 2001 jsme o pozemku nevěděli. Kdyby se jednalo o konfiskát, nebyla by v katastru nemovitostí zapsána jako majitelka stále teta. Pozemek nemohl být konfiskát, neboť teta i strýc tu po roce 1945 zůstali a dostali oba české občanství (jednalo se o smíšené česko-německé manželství a za války byl strýc přinucen také si zařídit německé občanství). Tento pozemek získali již v roce 1934 a v katastru nemovitostí není žádný zápis o vyvlastnění. Jak dál postupovat? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Nejdříve se obraťte na notáře a žádejte vysvětlení jak došel k názoru, že se jedná o konfiskát.
Pokud máte ještě lhůtu (15 dnů od doručení rozhodnutí), podejte odvolání (a to i přesto, že nebudete mít zdůvodnění rozhodnutí, které jsem Vám doporučila získat). Pokud nikoliv, zvažte použití žaloby na obnovu řízení (příp. žaloby pro zmatečnost - z důvodu neodůvodněnosti rozhodnutí). Úkony soudu prvního stupně jsou v rámci odvolacího řízení upraveny § 208 až § 210a občanského soudního řádu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.