Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Městský soud v Praze zapsal do obchodního rejstříku jím vedeném firmu M.B.A. Finance s.r.o., která se zabývá, mimo jiné, vymáháním dluhů. Od této firmy jsem obdržel upozornění na nezaplacení jistého nedoplatku pro jinou firmu, který vznikl chybou mé účetní.

Nedoplatek jsem po tomto upozornění a po následné kontrole ihned uhradil a zároveň jsem firmu M.B.A. Finance s.r.o. požádal o specifikaci jimi účtovaných nákladů řízení a zároveň o vystavení řádného daňového dokladu na jimi účtovanou částku nákladů řízení. Dále jsem tuto firmu požádal o kopii plné moci, na základě které, po mne vymáhá nedoplatek od zcela jiné firmy. Ve stanovené lhůtě (tuto si mimochodem stanovila firma M.B.A. sama) 10 dnů jsem však žádnou odpověď nedostal a proto bych se rád zeptal, jak dále postupovat v této věci. Kontaktoval jsem příslušný soud, který výše zmíněnou firmu do obchodního rejstříku zapsal, ovšem tento soud nemá sám o sobě nástroj, který by mu umožňoval v této věci jednat. Děkuji, Viktor

ODPOVĚĎ:
Je mi velmi líto, že musím psát následující odpověď. S uvedenou firmou už jsem se setkala v obdobné situaci a ani s tou mi příslušný krajský soud nebyl schopen poskytnout odpovědi (takže mě nepřekvapuje, že jste v jednání se soudem také neuspěl) a jak jsem posléze zjistila, paradoxně nemají nástroje vůbec na nic - zaevidují společnost, jejíž vznik byl v souladu se zákonem a kromě postihu za neaktualizaci dat v obchodním rejstříku a tím pravomoce soudu končí. Jediné, co můžete udělat je, kontaktovat jejich správce daně (obvykle podle sídla společnosti) a oznámit nevystavení příslušných dokladů a žádat kontrolu účetnictví společnosti, a pokud jde o plnou moc nezbývá Vám než společnost urgovat (povinnost identifikovat svou pohledávku ze zákona nemají). Bohužel, zatím nevím, jak proti těmto a obdobným společnostem účinně zasáhnout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.