Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Lze se bránit proti lichvářským pokutám? Dlužil jsem společnosti 10.000 Kč, poslední den termínu co mi dali k zaplacení částky za opožděné splátky (3.000 Kč) jsem jim psal, že bych rád zaplatil půjčku celou (10.000) a zda existuje jiná možnost zaplacení (převod z účtu), než dojet do kanceláře kde jsou jen v hodinách 14:00-16:00.

Neodepsali, ani částku nevymáhali a ihned v pondělí předali rozhodci žalobu k zaplacení. Částka byla navýšena na 40.000 Kč. Ve smlouvě je uvedeno že v případě hrubého porušení podmínek budou vymáhat pokutu ve výši dvojnásobku dlužné částky + cca 5000 poplatek. Je pokuta v takové výši vůbec legální? Můžu se nějak bránit? Dalo by se toto rozhodnutí napadnout že je v rozporu s dobrými mravy? Odporuje zásadám poctivého obchodního styku? Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Předně - společnost, nemusela poskytnout součinnost, kterou jste požadoval, pokud se k ní výslovně nezavázala ve smlouvě, ani vymáhat dlužnou částku jinak než předáním rozhodci.
Podepsal jste smluvní pokutu, která je rozhodně proti dobrým mravům, a navíc jste podepsal také rozhodčí doložku. Takže teď se snažte dostavit k řízení před rozhodcem a pokud to bude podle zákona o rozhodčím řízení možné, napadněte rozhodčí nález před soudem (důvody doporučuji prostudovat ve zmíněném zákoně).
Zásady poctivého obchodního styku nesouvisí s Vaším případem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.