Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem výrobce autorských didaktických kostek. Jedná se o hrací kostky s didaktickými prvky zaměřenými na rozvoj jemné motoriky. Výrobky mám chráněny jen licencí Creative commons. Po propagaci těchto výrobků se náhle rozšířil počet drobných podnikatelů,který nabízejí výrobek s použitím mých nápadů.

Jedná se například o stejný princip herních prvků, či vizuální kopírování systému (rozmístnění) "obrazu" (např.použití slunce, mraku, kytek domku a plotu dohromady s uvazovacími prvky). Zajímalo by mě, zda se mohu nějak bránit, případně co musím udělat, aby mi nebyli kradeny nápady. Děkuji. Olga

ODPOVĚĎ:
Chcete-li zabránit kopírování svých nápadů, lze Vám v první řadě doporučit přestat užívat Creative commons. Tento systém je totiž určen pro autory, kteří volné šíření a využívání svých děl podporují; je založen primárně na umožnění volného užívání a kopírování autorských děl (za blíže specifikovaných podmínek) a pro autory, kteří chtějí naopak svá díla proti takovým zásahům chránit, se Creative commons nehodí. Tím, že jste u svých výrobků prezentovala příslušné piktogramy či jiný odkaz na konkrétní licenci Creative commons, jste dala souhlas každému, kdo bude Vaše výrobky používat, k volnému užívání, kopírování či komerčnímu využití (toto nemusí platit vždy) svých nápadů.

Pro ochranu svých nápadů můžete využít více nástrojů ochrany duševního vlastnictví:

1/ Ochrana dle autorského zákona:
Pokud lze Vaše výrobky podřadit pod některý z typů autorského díla dle § 2/1 autorského zákona, jsou Vaše práva k tomuto dílu výlučná a jakákoli dispozice s ním (zejména tedy kopírování) je možná pouze na základě licenční smlouvy.
Z tohoto pravidla existuje samozřejmě výjimka v podobě licence Creative commons, jejímž využitím jste poskytla licenci dle autorského zákona každému, kdo je oprávněn Vaše výrobky užívat. Prvním krokem pro ochranu Vašich výrobků dle autorského zákona tedy musí být skončení užívání licence Creative commons (viz výše).
V případě jakýchkoli zásahů do Vašich autorských práv se následně můžete domáhat náhrady vzniklé škody, navrácení do původního stavu, přiměřeného zadostiučinění, vyloučen není ani trestní postih toho, kdo Vaše výlučná autorská práva k dílu narušil.

2/ Ochrana dle zákona o užitných vzorech:
Na základě zákona o užitných vzorech můžete své výrobky chránit, pokud se jedná o technická řešení, která jsou nová, přesahují rámec pouhé odborné dovednosti a jsou průmyslově využitelná (§ 1); zároveň se nesmí jednat o pouhé vnější úpravy výrobků (§ 2 písm. b). Pro posouzení otázky, zda Vaše výrobky mohou být ve smyslu tohoto zákona chráněny jako užitné vzory, by bylo nutné znát řadu podrobností technického charakteru. Domnívám se však, že v případě didaktických kostek nebude intenzita novosti technického řešení jejich výroby dostatečná.

3/ Ochrana dle zákona o průmyslových vzorech:
Vaše výrobky jsou s největší pravděpodobností způsobilé k ochraně jako průmyslové vzory. Dle § 2 zákona o průmyslových vzorech se výrobkem rozumí též řemeslně vyrobený předmět, včetně součástek určených k sestavení do jednoho složeného výrobku, obal, úprava, grafický symbol a typografický znak, přičemž tento zákon poskytuje ochranu vzhledu výrobku nebo jeho části, spočívajícím zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení. Pro ochranu Vašich výrobků jako průmyslových vzorů musí být samozřejmě splněna rovněž podmínka jejich novosti a individuální povahy.

4/ Ochrana dle zákona o ochranných známkách:
V tomto případě se jedná spíše o doplňkovou ochranu ochranné známky, kterou na svých výrobcích používáte (pokud je tomu tak) – jedná se zejména o jakékoli ztvárnění loga, obrázku, podpisu či autorské značky. Podmínkou pro zápis Vaší ochranné známky je její odlišitelnost a užívání přede dnem zápisu do rejstříku.

Pro všechny shora uvedené typy práv k duševnímu vlastnictví (s výjimkou ochrany dle autorského zákona) platí, že orgánem pověřeným jejich ochranou je Úřad průmyslového vlastnictví ( http://www.upv.cz/cs.html ), který vede příslušné rejstříky. Lze Vám proto doporučit tento úřad kontaktovat a informovat se o podmínkách a druzích ochrany Vašich výrobků. Ochrana dle autorského zákona je automatická a své výrobky nemusíte do žádného rejstříku zapisovat. V souvislosti s autorskou ochranou se můžete obrátit na kolektivního správce autorských práv ( http://www.osa.cz/ ) a informovat se, zda se jeho služby vztahují i na Vaše autorská díla.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.