Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím ve 4. (posledním) patře činžovního domu v nájemním bytě. Součástí bytu jsou dvě terasy, ze kterých již rok při větších deštích zatéká do bytu pod námi. Vždy jsme majitele domu pustli na terasu aby provedl kontrolu a drobné opravy proti zatékání do bytů pod námi. Majitel domu teď přišel s tím, že se bude podlaha teras bourat. Požaduje přístup přes náš byt a to minimálně po tři týdny. Přístup přes náš byt se nám nelíbí.

V krajním domě, který je součástí našeho bloku je vstup ze schodiště na střechu. Pak není problém dostat se k nám na terasu. Je možnost také postavit lešení a provádět rekonstrukci z něj. Majitel požaduje přístup k elektrice a vodě z našeho bytu. Nejsem schopen být tři týdny doma kvůli hlídání dělníků a ani se mi nelíbí průchod přes náš byt. Prosím o radu na co má majitel právo a jak toto řešit. Díky, Jan

ODPOVĚĎ:
Zpřístupnit byt k nezbytným opravám jste povinen pouze v tom případě, že majitel není schopen opravu zajistit jiným způsobem. Důvod k zpřístupnění bytu by byl pouze v tom případě, že by opravy musely proběhnout v bytě samotném.
Takže vzhledem k tomu, že jiný způsob existuje, tak není důvod požadovat přístup přes Váš byt.
Energie nejste povinen dělníkům zpřístupnit. V tomto smyslu veďte jednání s majitelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.