Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem pozemku vedle kterého se má stavět obchodní centrum. Se stavebním úřadem probíhala veškerá korespondence formou datových schránek, nebo doporučenou poštou. Začátkem tohoto roku jsme obdrželi od stavebního úřadu (formou datové zprávy)  rozhodnutí o pozastavení jednání o umístěn stavby. Do dnešního dne jsme od stavebního úřadu nedostali žádnou zprávu.

Nedávno jsme se dozvěděli, že jednání není nadále pozastaveno, ba dokonce stavební úřad vydal rozhodnutí o umístění stavby, aniž by nás o tom datovou zprávou, či doporučeným dopisem informoval. Územní rozhodnutí bylo zveřejněno veřejnou vyhláškou. Je toto jednání v rozporu s právními předpisy? Setkáváte se s podobným jednáním stavebních úřadů? Jsme oprávněni podat námitky k danému rozhodnutí? Děkuji, Filoména

ODPOVĚĎ:
Rozhodnutí o umístění stavby je jedna z forem územního rozhodnutí, které je výsledkem územního řízení. Podle § 85 odst. 2 písm b) stavebního zákona můžete být účastníky územního řízení (z dotazu to nevyplývá, ale předpokládám, že podmínky splňujete).  Přerušit stavební řízení lze za podmínek § 88 stavebního zákona (+ podmínky stanovené správním řádem § 64).

O pokračování ve stavebním řízení jste měli jako účastníci být vyrozuměni stavebním úřadem podle § 65 správního řádu.

Jsem toho názoru, že máte právo podle § 81 ve spojení s § 84 správního řádu oprávněni podat odvolání proti územnímu rozhodnutí. Stavební zákon neupravuje speciálně procesní řízení s účastníky, takže se subsidiárně použije správní řád. Obecně Váš dotaz spadá do územního řízení (předkroku stavebního řízení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.