Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak se postupuje, když osoba zemře a ve své závěti uvede dědice, přitom se jeden z nich o této skutečnosti dozví jen náhodou, protože ten druhý se to snažil zatajit. Jak se o této skutečnosti ten  další z dědiců má dozvědět? Nemám informaci, kdy a kde byla závět napsána. Musí být závět napsána u notáře? Jaké jsou možnosti?  Moje maminka se před čtrnácti dny náhodou dozvěděla od známé, že její stará teta, (sestra její již zemřelé matky) zemřela, a že již proběhla i kremace.

Má maminka o této skutečnosti nebyla informována. Vše měla zařizovat mojí maminky sestra spolu s "angažovanou příbuznou", ty si evidentně nepřály, aby se to má maminka dozvěděla, neboť v uvedené závěti mají být uvedeny tři osoby - má maminka, její sestra a jejich matka (sestra zemřelé), ta však již dávno zemřela. Zbývají jen má maminka a její sestra, které spolu již více než deset let nekomunikují. Závět byla tedy zatajena, nebýt informace od známé, která s dědictvím nená nic společného, ani nevíme, že teta zemřela a že nějaká závět existuje. Nevíme tedy, jak se ted věci mají. Kdo řeší, má na starosti, dědické řízení? Zda a kým bude má maminka kontaktována? Je třeba se někde přihlásit, atd. Vzhledem k tomu, že sestra mé matky, netuší, že již máme informaci o existenci závěti, je pro nás stále utajená. Potom, co se matka od své známé tuto informaci dozvěděla sestře volala, ale ta matce jen potvrdila,že teta zemřela, ale o závěti jí neřekla ani slovo. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Závěť nemusí být sepsána u notáře (výjimkou jsou případy osob nezpůsobilých, postižených a nezletilých).
V první řadě je důležité zjistit, zda je matka zákonnou dědičkou, pokud ano, existuje šance, že ji bude kontaktovat notář (ačkoliv se na tuto skutečnost nelze spolehnout).
Šancí na rychlejší zjištění notáře je zkontaktovat nejbližšího notáře v místě bydliště zesnulé, příp. matriku v trvalém bydlišti zesnulé. Notáři se pak jako dědička může přihlásit a nebude v řízení opomenuta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.